DISC-methode

Dankzij een specifieke vragenlijst meer inzicht krijgen in iemands persoonlijkheid? Dat kan met de DISC-methode. De gedragskenmerken van een persoon zijn te herleiden naar een zogenaamd DISC-profiel. En dat profiel heeft een grote meerwaarde.

De DISC-methode zegt namelijk niets over de kennis van een persoon, maar alles over zijn of haar gedrags- en communicatievoorkeursstijlen in een bepaalde omgeving. Het toewijzen van kleuren aan bepaalde gedrags- en communicatie voorkeuren geeft een authentiek beeld in kleur, dat niet gekleurd is door aangeleerde kennis die voortkomt uit een studie. Het laat zien in welke omgeving iemand het beste tot zijn of haar recht komt. Tijdens een kennismakingsgesprek bij Connect2Ambition krijgt de kandidaat standaard de vragenlijst van de DISC-methode. De uitkomst wordt besproken en gedeeld met de opdrachtgever.

Toelichting van de kleuren

D (daadkracht) / rood:

Iemand met de primaire kleur rood
in het profiel wordt blij van doelgerichtheid, problemen oplossen en
competitie. Als iemand in het team gelukkig wordt van het maken van lijstjes,
zijn of haar mening voor zichzelf houdt of graag vasthoudt aan routines zal
deze ‘rode’ persoon flink zijn best moeten doen om hiermee om te gaan.
Luisteren is een valkuil van iemand met deze kleur.

 

I (interactie) / geel:

Bij de gedachte aan interactie, interesse in mensen tonen en initiatief nemen wordt iemand met de primaire kleur geel in het profiel enthousiast. Collega’s verliezen de interesse van deze persoon als zij de focus hebben op negativiteit, sceptisch zijn over nieuwe ideeën of als iemand overal NEE als reactie geeft. Iemand anders aan het woord laten is één van de grote uitdagingen van deze persoon.

C (consciëntieus) / blauw:

Gestructureerd, analytisch en precisie zijn toverwoorden voor iemand met de primaire kleur blauw in het profiel. Het vasthouden aan regels en afspraken is belangrijk voor iemand met het ‘blauwe’ profiel. Hij wordt ongelukkig van ruzie en irrationele emoties. Ook met plotselinge veranderingen kan deze persoon lastig omgaan. Een valkuil is het opkroppen van gedachten. Deze zouden regelmatig geuit moeten worden, maar dat gebeurt vaak te weinig.

S (stabiliteit) / groen:

Iemand met de primaire kleur groen is gelukkig als hij of zij andere kan ondersteunen en samen mag werken in een team. Stabiliteit is belangrijk voor deze persoon. Hij of zij vind het lastig als mensen geen vertrouwen of begrip tonen. Discussie of onenigheid gaan zij over het algemeen uit de weg. Oppassen voor deze personen dat zij niet overal JA op zeggen en zichzelf hierdoor wegcijferen.

Een praktijkvoorbeeld; Jullie bedrijf gaat vandaag naar een andere locatie verhuizen. Hoe reageren je collega’s?

Rood:  “Gas erop! Rijden met die verhuiswagens, we staan hier al veel te lang te treuzelen’

Geel:   “Als we de verhuisdozen nu eens labelen met kleurcodes voor elke ruimte of collega?”

Groen: “Ik zorg voor koffie, broodjes en de vrijdagmiddagborrel.”

Blauw: “Is de verhuiswagen geregeld en hoe laat komt die? Gaat dat wel goed daar met die haak aan het plafond? Kijk eens even of we alles van het lijstje ingepakt hebben!”